Artikelen

Help mijn kind is bang in het donker!

Bang in het donker - 5 tips

Enge schaduwen en vreemde geluiden, daar zijn ze weer: monsters onder het bed! Is jouw kindje ook bang in het donker? Dat is helemaal niet zo gek. Kinderen van twee tot vier jaar hebben een grote fantasie. Fantasie kan ervoor zorgen dat je kind ‘s nachts angstig is. Met onderstaande tips kun je die angst verminderen of wegnemen.

1. Stel je kind gerust

Het is belangrijk om angsten serieus te nemen. Jouw kleintje ervaart die nare dingen voor het slapen gaan echt. Neem je kind op schoot, knuffel en praat over wat heeft hem of haar zo bang heeft gemaakt? Zorg ervoor dat je kindje zich veilig voelt door bijvoorbeeld te zeggen dat je het begrijpt maar er niks gebeuren kan. Toon begrip.

2. Houd een lichtje aan

Veel kindjes slapen met een lampje aan. Een lampje kan je kind minder bang maken. Enge schaduwen verdwijnen als er licht brandt. Daarom kan een klein lampje al helpen. Het geeft een gevoel van veiligheid. Tip: Gebruik een lampje met een timer. Zo blijft een lamp niet heel de nacht branden en wendt jouw kleintje langzaam aan het donker.

3. Zorg voor rust

Zorg voor rust en regelmaat. Leg je kind op tijd in bed en zorg voor een vast bedritueel. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van een boekje voor het slapen gaan. Praat en knuffel voordat je welterusten zegt. Verander de indeling van de slaapkamer niet te vaak en zorg ervoor dat het niet te vol staat met spulletjes. Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd, dit geldt ook voor jouw kindje. Wasgoed en los speelgoed veranderd met een klein beetje fantasie al snel in een eng schaduw van een monster!

4. Weg met enge verhalen

Je kindje moet met een gerust hart naar bed. Vlak voor het slapen gaan een eng verhaal vertellen of filmpjes kijken, is geen goed idee. Laat je kindje vertellen wat hij of zij het leukste van de dag vond en richt je op positieve gedachtes. Zo kan je kleintje rustig in slaap vallen.

5. Jaag enge monsters weg!

Schimmen op de muur, enge geluiden en levendige fantasie. Dit zijn ingrediënten die zorgen dat je ver na bedtijd op zoek kunt naar monsters onder het bed. Een ware nachtmerrie voor elke ouder maar de fantasieën van je kindje zijn levensecht voor hem of haar. Doe dit dus niet af als onzin en leef je als ouder in. Ga samen op monster jacht en jaag ze weg. Maar hoe jaag je monsters nu eigenlijk weg? Doezzzel heeft de oplossing: Een flesje Anti Monsterspray. Vul het flesje met (gekleurd) water of witte saliewater (salie werkt namelijk zuiverend). Spray de door monsters drukbezochte donkere hoekjes een paar keer om ze te verdrijven. Wedden dat jouw kindje heerlijk slapen zal?