Hoera/Help; vakantie!

aug 19, 2017

Een lange vliegreis

Femke, zwanger en moeder van 1 jongen

Over een week of twee is het zover. We gaan voor het allereerst met ons zoontje van anderhalf op reis. En omdat wij blijkbaar niets normaal kunnen doen én omdat het een half jaar geleden een supergoed idee leek, gaan we drie weken rondreizen in West-Amerika. Inmiddels is er in dat half jaar flink wat veranderd. Mijn zoon heeft inmiddels een sterke eigen wil ontwikkeld en is lang niet meer zo meegaand als hij was rond het moment van boeken. Daarnaast ben ik tegen die tijd alweer zo’n vier maanden zwanger. Tel daarbij op dat mensen je graag allerlei horrorverhalen vertellen wanneer je meldt dat je een grote reis gaat maken…..et voilá: het ideale recept voor een stoofpot van horrorscenario’s in mijn hoofd!

Geluk zit ‘m in de voorbereiding

Maar goed, laten we even kritisch naar de situatie kijken. In principe kunnen we een hoop zaken vooraf tackelen. Uiteraard hebben we goed gekeken naar hotels, appartementen en vervoer. Zo hebben we een hele grote auto gehuurd waar (fingers crossed) de kleine kerel tijdens een reisdag, in een pauze lekker languit kan liggen slapen. Sterker nog; we kunnen er het campingbedje in opzetten, als het nodig is. Over het campingbedje gesproken: we hebben een lichtgewicht campingbedje (de peuterbox van Deryan) gekocht dat we als bagage mee kunnen nemen. Hierdoor slaapt de kleine iedere dag in hetzelfde bed, ondanks de locatie op dat moment. Inmiddels hebben we dit bedje al een aantal keren uitgeprobeerd en hij slaapt er hartstikke goed in. Hij is een gemakkelijke en lange slaper, dus in die zone verwacht ik geen problemen. Check! Daarnaast nemen we onze eigen (paraplu)buggy mee. Deze mag je meenemen tot het moment dat je het vliegtuig daadwerkelijk instapt. Daarna moet je de buggy afgeven en staat het tot je beschikking wanneer je het vliegtuig weer uitkomt. Mocht daar onverwacht moeilijkheden mee zijn dan hebben we altijd nog een draagzak achter de hand. Beiden zullen we ook gebruiken tijdens de reis en ze nemen weinig ruimte en gewicht in beslag.

Lees verder onder de foto.

Tip voor een lange vliegreis

Zoveel mogelijk in een klein koffertje

Het inpakken. Dat is nog wel een dingetje. Want waar je jezelf thuis hebt bewapend voor alle mogelijke dreumesdriften, is dat nog best wel een uitdaging tijdens een langere vakantie.
Je kan immers niet zijn gehele collectie auto’s, bussen, graafmachines, knutselspul, de zandbak, de tv, badspeeltjes, boekjes en de hele dvd-collectie van Bumba, Het Zandkasteel én Woezel & Pip meenemen. Althans; als je echt zou willen, kán het altijd, maar zeker met een vliegreis voor de boeg en dus beperkte bagageruimte, zou je portemonnee het fijn vinden als je jezelf wat inhoudt.
Wij hebben voor het speelgoed een Trunki aangeschaft. Iedereen die weleens tijd op een vliegveld heeft doorgebracht, heeft ze gezien. De kinderkoffer op wielen met een leuk dierenprintje waarbij het kind er bovenop kan klimmen en zo de hele terminal door kan worden gereden. Superleuk én het geeft je kind (als hij wat ouder is) ook echt de mogelijkheid om zelf zijn speelgoedjes in te pakken. Daarnaast is ook dit koffertje licht in gewicht en superstevig. Die stouwen we dus helemaal vol met speelgoed en toppen we af met een tablet die van onder tot boven vol staat met filmpjes waar hij dol op is. Als wij het niet meer zien zitten, pakt Brandweerman Sam het voor ons over. Topregeling!

Operatie Vliegen-Met-Kind

Nu ik het bedenk, is er eigenlijk maar één heet hangijzer. Een bloedheet hangijzer; dat wel. De vliegreis. Daar kan ik dus echt nu al maanden zwetend van wakker worden. Want het duurt lang, ik weet niet hoe mijn kind reageert, ik weet niet of hij gaat slapen (en hé, als hij niet slaapt, verandert hij langzaam in een kleine terrorist. En dat wil je niet in je vliegtuig.)  Er zijn teveel variabelen en te weinig alternatieven.  Het zal toch moeten. Het kan niet anders dus we moeten er maar gewoon aan. Wel hebben we een aantal zaken voorbereid en aangeschaft. Of het gaat helpen, daar kom ik bij je op terug, maar dit zijn de gekregen tips voor een wat langere vliegreis die wij ter harte nemen:

  • Neem lekker veel eten mee van huis. Het idee erachter is dat hij dan nog even kan teren op hoe het thuis is. Dan eet hij in ieder geval goed en heb je honger al uitgesloten van mogelijke vliegtuigdrama’s. En check het vooraf even met je vliegmaatschappij(en), maar zeker met een lange reis doen ze vaak niet moeilijk over de hoeveelheid vloeistoffen wanneer je aannemelijk kan maken dat het voor je baby/kindje is. Dus stop de luiertas vol met fruitzakjes, potjes, flesvoeding, thermosfles, chipjes, peperkoekjes…Maak er een feestje van en neem voor de zekerheid veel te veel mee.
  • Voor het opstijgen en het dalen van het vliegtuig:
    • Gebruik vooraf neusspray met xylometazoline om eventuele drukpijn te verlichten
    • Maak een flesje bij het stijgen en dalen. Door te zuigen, voorkom je oorpijn. Maak ‘m dus gerust wat dikker. Een fruitzakje doet dit uiteraard ook, maar als ik kijk naar mijn kind, doet hij gemiddeld zo’n 20 seconden over een zakje. Dan is het vliegtuig nog aan het taxieën.
  • Bekijk vooraf je plek in het vliegtuig en pas deze waar mogelijk aan. Kies voor veel beenruimte, en kijk of er een loze ruimte –vaak achterin het vliegtuig- is waar je kindje zou kunnen spelen als het vliegtuig eenmaal in de lucht is.
  • Bedenk vooraf wat je kind nodig heeft om te slapen. Valt je kind vanzelf in slaap als hij moe is, ongeacht de plaats? Fantastisch! Zo’n kind hebben wij niet. Die moet echt plat liggen, even geen prikkels en bij voorkeur in een donkere ruimte. Dat wordt dus nog wel iets, denk ik. Wij hebben hiervoor een Fly Tot aangeschaft. Dit is een luchtkussen die precies past in je voetruimte. Zo kan je als volwassene tijdens het vliegen je voeten omhoog doen, maar voor kinderen kan je op die manier een vliegtuigstoel omtoveren als bed.
    Nogmaals; of het werkt, is mij een raadsel maar wel heb ik op deze manier het idee dat we ons zoveel mogelijk hebben voorbereid.

Eigenlijk is dus de boodschap aan mij en alle moeders met vakantiestress met mij: bereid je zoveel mogelijk voor en laat los waar je geen invloed op hebt.
En als dat niet helpt: aan iedere vliegreis komt een einde. Vooral dat laatste houd ik mezelf voor.

N.B. Wat is jouw ultieme tip voor vakantie of een lange vliegreis met een klein kind?

Sticky
In Blog
Tags in

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*