Peuterpuberteit – 10 tips om om niet gek te worden

Peuterpuberteit - Maare

Peuterpuberteit – 10 tips om om niet gek te worden

Je twee jarige komt erachter dat hij een eigen persoon is en een eigen wil heeft: Peuterpuberteit. Het is de leeftijd om zich flink te verzetten tegen regels. Hierbij is alles geoorloofd: zeuren, huilen, dreinen en driftbuien. Een periode waarin hij of zij grenzen gaat opzoeken. Dit is een grote en zeer belangrijke stap in de ontwikkeling. Je peuter moet leren om zijn emoties te beheersen en heeft hierbij zijn ouders nodig! Dit maakt het af en toe heel heftig en moet je als ouder stevig in de schoenen staan. Hoe overleef je deze periode?

Peuterpuberteit: 10 tips om niet gek te worden

Tip 1. Rust

Voldoende rust is belangrijk voor het opgroeien. Er zijn er zoveel prikkels om ons heen en dat moet allemaal verwerkt worden. Zorg daarom voor een rustige omgeving. Zet bijvoorbeeld niet de hele dag de tv aan en geef niet iedere dag de IPad om mee te spelen. Zorg ervoor dat er niet te veel speelgoed is en dat dit netjes opgeruimd is. Hierdoor houdt het kind overzicht. Het is voor jezelf ook prettig wanneer je niet overal over struikelt. Rust komt ook terug in de communicatie. Reageer daarom rustig in moeilijke situaties. Als je kind iets doet wat je boos maakt, is het beter om kalm te reageren.

Tip 2. Regelmaat

Je kunt een heleboel leed voorkomen door je kind te vertellen wat je gaat doen. Kinderen vinden het namelijk fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het aan te raden om de dag met een vast patroon in te delen. Dit betekent op vaste tijden en volgens een vast patroon opstaan, eten, douchen en slapen. Als je kind weet hoe de dag gaat verlopen geeft dat hem een houvast.

Tip 3. Consequent

Consequent zijn is heel belangrijk bij de opvoeding van je kindje. Kinderen weten hierdoor wat er verwacht wordt en wat er gevolgen zijn wanneer zij zich niet aan jouw regels houden. Is jouw gedrag voorspelbaar, dan geeft dat je kind vertrouwen en een veilig gevoel. Door steeds hetzelfde te reageren zal ook het gedrag van jouw kind voorspelbaar worden.

Tip 4. Ga erop uit

Lastige situaties kan je voorkomen door leuke dingen met je kindje te doen. Door nieuwe en leuke ervaringen heeft je kindje geen tijd voor dingen die niet mogen. Dit soort uitjes zijn vaak ook ontspannen als ouder omdat je je kindje ziet genieten en je uit de sleur thuis bent. De dag zal hierdoor sneller gaan.

Tip 5. Stimuleer positief gedrag

Beloon goed gedrag. Zeg tegen je kindje wanneer hij zich goed heeft gedragen of wanneer je trots bent. Leg daarbij uit wat je zo goed vind. Je zult je kindje zien glunderen. Negeer gezeur en eventuele boze buien.

Tip 6. Hulp en uitleg

Je kindje wilt alles zelf doen en ontdekken. Soms iets wat hij of zij nog niet kan. Een peuter kan zich dan heel kwaad maken. Jij als ouder, kan je uitleggen waarom iets niet kan (omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is). Wanneer iets niet lukt kan je uiteraard helpen en het rustig voordoen. Grote kans dat jouw kleintje het daarna wel kan.

Tip 7. Afleiden

Staat je kindje op het punt om boos te worden omdat hij zijn zin niet krijgt? Afleiden werkt vaak goed. Laat je kindje bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen en wees slecht gedrag voor of geef je kindje een stuk speelgoed wanneer je ziet dat het niet goed gaat. Ga lekker buiten spelen: Ga erop uit!

Tip 8. geduld

Opvoeding vergt veel geduld. Tel tot tien of zelfs tot honderd als het moet. Wordt niet boos en probeer met je kind te praten. Vraag waarom hij of zij zich zo gedraagt. Wellicht voelt hij zich niet begrepen en steekt frustratie de kop op. Als je voelt dat je je grens bereikt, neem dan een time-out.

Tip 9. Opladen

Een uitgeruste moeder is een leuke moeder. Je kan meer hebben. Kies dan ook voor jezelf en ga leuke dingen doen die je energie geven.

Tip 10. Geniet

Soms lijkt er geen eind aan de dag te komen maar vergeet vooral niet te genieten en richt je op de kleine geluksmomentjes!

Geen reactie's

Geef een reactie